Een origineel en nuttig eindejaarsgeschenk

Weet je niet meer wat te geven aan vrienden of familie voor de eindejaarsfeesten? Heb je soms ook een ongemakkelijk gevoel bij het uitwisselen van het zoveelste cadeautje? Een geit geven aan een familie in Mali, een meisje in Nigeria een jaar naar school sturen, of zelfs een dolfijn adopteren, … Het zijn allemaal alternatieven die misschien meer voldoening geven en nuttiger kunnen zijn dan de zoveelste sjaal, stropdas of verzamel-cd. En die bovendien fiscaal voordelig kunnen zijn.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je doet een schenking aan je favoriete organisatie. Dat kan zelfs online gebeuren. Daarnaast kies je een symbolisch cadeautje als bewijs van je schenking. Er zijn tal van mogelijkheden. Denk maar aan een wenskaart met een mooie foto en een gepersonaliseerde boodschap erop of een knuffel die je voor het symbolisch adopteren van een dolfijn ontvangt. Dat krijg je thuis gestuurd en kan je met de feesten cadeau doen.

Vaak ontvang je een certificaat voor je schenking. Dat kan je ook cadeau doen. Zo weet die vriend of dat familielid dat je iemand gelukkig hebt gemaakt in zijn of haar naam. Er zijn heel wat organisaties die zo’n geschenken aanbieden. Je vindt die gemakkelijk terug op het internet.

En het fiscale voordeel?

Een gift aan een erkende vereniging kan je vermelden op je belastingaangifte. Ze moet dan wel minstens 40 euro bedragen per jaar en per erkend goed doel. Als je voor in totaal meer dan 40 euro aan symbolische cadeautjes koopt bij hetzelfde erkende goede doel, levert je dat naast een goed gevoel ook een fiscaal voordeel op.

Wat moet je doen om van het fiscaal voordeel te genieten? In principe niets. Als je giften doet van 40 euro of meer, krijg je automatisch begin volgend jaar een attest van de vereniging waaraan je hebt gegeven. Je kan het totale geschonken bedrag invullen op je belastingaangifte, in vak X, rubriek A “Giften”. Bij je belastingaanslag zal je merken dat 45% van het bedrag afgetrokken wordt van je eindbelasting. Concreet: per 100 euro die je geeft aan een erkend goed doel, betaal je 45 euro minder belastingen.

 

Bron: Wikifin